top of page
andrew-ridley-zWK_JXptevg-unsplash_edited_edited.jpg

Rouw, verlies, what's happening?

Ben ik in (de) rouw?

Er wordt vaak gedacht dat rouw is voor mensen wiens geliefden zijn overleden. Niet zo gek ook, in het woordenboek staat dit namelijk over de betekenis van rouw:

 

rouw (de; m)

1 bedroefdheid, m.n. vanwege een sterfgeval: een dag van nationale rouw

2 rouwkledij: in de rouw zijn in het zwart gekleed

Dit kan beter. Volgens ons is de mooiste definitie van rouw:

De relatie die je hebt met hetgeen je bent verloren definieert jou. 
Rouw is de transformatie van die relatie.

Deze definitie betekent dat je kunt rouwen om álles waar je aan gehecht bent. Fysieke dingen, zoals huizen of spullen. Mensen, huisdieren of vriendschappen. Of je kunt rouwen om je gezondheid door een ongeluk, chronische ziekte of burn-out. 

Rouw is vaak complex en overweldigend is. Verliezen stapelen zich namelijk vrijwel altijd op. Het verlies van een ouder kan ook het verlies van financiële zekerheid, hoge cijfers, waardevolle vriendschappen of veiligheid betekenen.

Er valt dus heel wat te transformeren..

max-22x7fxFpl_8-unsplash.jpg

EMOTIES

Moe zijn, je niet kunnen concentreren, gevoelens van spanning, hoofdpijn, darmklachten, hartkloppingen, slaapproblemen... En dan nog al die emoties: boos, verdrietig, beschaamd, bang, hysterisch. Je hele lichaam doet mee met rouw. 

In tijden van rouw heeft je lichaam een verminderde weerstand. Griep, pijntjes en kwaaltjes liggen op de loer. Extra vitamines, extra slaap, je hebt het nu nodig. Dus maak er tijd voor. 

Soms wil je alles kapotmaken, soms wil je in bed liggen, soms haat je iedereen, soms wil je graag vastgehouden worden. Soms drink je je verdriet weg, soms heb je harde techno nodig, soms wil je even helemaal niks, soms wens je zelfs dat alles stopt.

 

Helaas hoort het er allemaal bij. 

Je bent niet gek aan het worden. Je bent gewoon aan het rouwen.

What a time to be alive

Gebrek aan
zingeving

Vroeger gaf de pastoor/predikant een antwoord op alle levensvragen. Veel mensen zijn van het geloof afgestapt. Waar leren we nu over lijden, vergeving, vertrouwen en hoop?

De tijd van de maakbaarheid

We groeien op met het idee dat we alles kunnen maken of kopen. Als iets niet lukt, ben je gewoon niet succesvol genoeg. We streven ernaar om altijd gelukkig te zijn, met depressie en vermoeidheid als gevolg.

Verlies
wegbijten

We leren om onze kiezen op elkaar te zetten en door te gaan. Gevoelens onderdrukken we. We kunnen daardoor veel stress ervaren. 

De ene crisis na
de andere

De coronacrisis was geen pretje, maar we gaan verder met oorlog, klimaatproblematiek, financiële crisis... we hebben de GGZ nodig, maar ook dáár is een crisis.

You have every right to go insane, just come back

Maar wat nu?

Communicatie

Communicatie is de meest essentiële skill om rouw te behappen. Zowel communicatie met jezelf als met de mensen om je heen. Helaas begrijpt niet iedereen altijd jouw behoeftes. 

Je kan alleen maar uitleggen wat je nodig hebt als je zelf ook weet wat dat is. 

Daarnaast kan praten (in vertrouwen) over jouw zorgen en gedachtes verlichting bieden. The Crash Club biedt hier ook ruimte voor. Bij The Crash Club kun je praten met anderen over jouw rouw, maar ook leren over communicatie. 

Selfcare

Als we jouw lichaam op een wetenschappelijke manier benaderen is het net een machine die goed moet worden onderhouden. Elk lichaam werkt goed met voldoende rust, reinheid en regelmaat. 

Genoeg water drinken, op gezette tijden eten en slapen, bewegen en douchen. Het klinkt misschien heel flauw, maar het heeft enorme invloed op jouw hormoonhuishouding en daarmee ook op jouw gemoedstoestand. Het is een grotere uitdaging om jouw gedachten te coördineren dan je lichaam basisverzorging te geven, dit is het makkelijkste redmiddel. 

Behoefte aan hulp

We verwelkomen je graag bij The Crash Club als je behoefte hebt aan lotgenotencontact.

 

Denk je dat dit niet past, maar weet je ook niet waar je wel terecht kunt? 

Neem contact met ons op. We helpen je kosteloos, zonder oordeel en op vertrouwelijke wijze een passend hulptraject te vinden. 

Oh enne, je moet helemaal niks.

Volg ons op Instagram

Op Instagram delen we tips voor relevante boeken, films, series, en soms gewoon (domme) memes. 

Volgens Plato hebben we kunst nodig in ons leven, we couldn't agree more

bottom of page